alt-text

Uppsägningen blev starten på ett nytt liv

Genom stöd från Trygghetsfonden TSL fick Martin Andersen en jobbcoach som hjälpte honom att förverkliga längtan efter att flytta till en större stad. I dag bor Martin i Göteborg och har byggt upp ett nytt liv. ”Det här är det bästa jag någonsin gjort”, säger han.

Direkt efter gymnasiet fick Martin Andersen jobb på Uniglas i uppväxtorten Pauliström. Där jobbade han som tekniker med att bearbeta glas. Men i maj 2017 kom kallduschen. Då meddelade ledningen för Uniglas att glasproduktionen skulle flyttas till Alstermo, 75 kilometer från Pauliström.

- Jag blev helt chockad. Vad är det som händer? Jag minns att jag inte trodde att det var sant, säger Martin.

Satsade på truckförarkort

Alla anställda i Pauliström erbjöds att flytta med till Alstermo. Men det var aldrig ett alternativ för Martin. I april 2018 gjorde Martin sin sista dag på Uniglas. Först sökte han själv några jobb i Pauliström och Vetlanda, men utan framgång. Under uppsägningstiden passade han också på att ta truckförarkort för att öka sina möjligheter att få ett nytt jobb.

Genom att Martin hade rätt till stöd via Trygghetsfonden TSL fick han kontakt med Torbjörn Ohlsson, coach på omställningsföretaget Curonova. De klickade direkt med varandra, Martin kände genast en stor tillit till Torbjörn och den hjälp han kunde erbjuda. Tidigt i processen berättade Martin att han längtade efter att flytta till Göteborg, där hans syster bor.

Jobba med hela kroppen

- Jag hade bott i Pauliström i hela mitt liv och ville prova på något nytt. Exakt vilken typ av arbete jag ville ha visste jag inte, men det ska vara något fysiskt där jag får använda hela kroppen.

I början av hösten fick Torbjörn Ohlsson en förfrågan från bemanningsföretaget Söder & Co i Göteborg. De sökte en logistikmedarbetare till Brose i Torslanda, där truckförarkort var ett måste. Brose levererar bland annat dörrar och hytter till Volvo. Torbjörn tipsade Martin om jobbet.

- Jag ringde och presenterade mig och fick komma på intervju ganska snabbt. Och sen dröjde det inte länge förrän de erbjöd mig jobb. Jag blev jätteglad över det beskedet och över all hjälp och stöttning jag fått av Torbjörn.

Goda chanser att få fast jobb

Sedan i mitten av oktober har Martin jobbat på Brose och han stormtrivs – med både kollegor och arbetsuppgifter. Han är projektanställd, men har fått besked om att han har goda chanser att bli tillsvidareanställd.  Än så länge bor han hemma hos sin syster och svåger, men han söker lägenhet och hoppas på napp så småningom.

- Det här är det bästa jag någonsin gjort, säger Martin med övertygelse i rösten.

Fler berättelser

Rolf

Andra berättar

Rolf fixade nya jobbet utan datorvana

Hans Granlund

Andra berättar

Efter uppsägningen - lockas av att starta åkeri

Zinka

Andra berättar

”Jag började gråta av glädje när jag fick nytt jobb”