alt-text

Truckkortet blev lyftet för Sara

Drömmen hade funnits där länge men inte blivit av. Men med stöd av Trygghetsfonden TSL gick Sara Eriksson en efterlängtad truckförarutbildning. Dagen efter examen fick hon jobbet hon hoppats på men inte kunnat söka tidigare.

För Sara Eriksson finns det en viktig förklaring till att hon på mindre än en månad fick ett nytt jobb på bemanningsföretaget Uniflex. Nu arbetar hon som godsmottagare på ett företag i Kista, norr om Stockholm.

– Jag vågade göra verklighet av en gammal dröm och tog truckförarkort. Det var nervöst för det är mer än 20 år sedan jag satt på skolbänken senast. Kursen gick på en tisdag och en onsdag. På torsdagen fick jag jobbet på Uniflex, säger Sara Eriksson från Solna i Stockholm.

Nytt jobb på mindre än en månad

Tidigare jobbade Sara med plock och pack på lagret hos ett industriföretag. Några veckor innan jul kom beskedet att företaget skulle flytta och personalen sägas upp på grund av arbetsbrist. Facket och arbetsgivaren ansökte om omställningsstöd genom Trygghetsfonden TSL. Det blev ett bra första möte med jobbcoachen Daniel Hedin på Startkraft och Sara bestämde sig. Hon skulle ha ett nytt jobb inom en månad. 

På bara några veckor var Sara på sju anställningsintervjuer. Alla företag var intresserade men varje gång föll det på att hon inte hade truckförarkort. När hon funderade på att fortsätta jobba med plock och pack var det något som gjorde att hon tvekade. 

– Jag har förlorat jobbet på grund av arbetsbrist tidigare och bytt jobb några gånger under åren. Då var det mer som ett problem som skulle lösas. Nu kände jag mig motiverad på ett annat sätt än tidigare. Jag berättade för Daniel att jag ville gå den här kursen och jobbade hårt för att klara den. Det har gett mig både nya meriter och bättre självförtroende. Utan det och stödet från Trygghetsfonden TSL hade jag inte jobbat som godsmottagare i dag.

Gillar utmaningar

Efter snart en månad på nya jobbet känner Sara att hon hittat rätt. Hon har omväxlande arbetsuppgifter med eget ansvar, bra kollegor och fler möjligheter att utvecklas och lära nytt.

– Häromdagen skulle jag köra ett stort säkerhetsskåp genom en ganska smal dörröppning. Alla vet att jag är ny som truckförare och visade sitt stöd. Jag tog det lugnt och skåpet hamnade där det skulle vara utan problem. Nu ska jag bara lära mig ett nytt IT-system, men det känns också roligt och jag vet att jag kommer klara det, säger Sara Eriksson.

Sara ser också fram mot flera internutbildningar om materialhantering och säkerhet.

Saras 3 bästa tips för att söka jobb

  1. Ta vara på den hjälp som finns att få genom Trygghetsfonden TSL. Prata med din jobbcoach, det finns tid att bolla tankar och frågor om vad du vill göra och lära dig.
  2. Underskatta inte din förmåga eller kompetens. Jag tror att många kämpar med dåligt självförtroende helt i onödan. Var stolt över den du är.
  3. Snöa inte in på din ålder. Det finns nya chanser oavsett om du är 25 eller 50 år.

Andra berättar

Nusret 9529 1920X1332

Andra berättar

Nusret fick nytt jobb – redan under uppsägningen

Ing Mari IMG 3856 1920X1332 (002)

Andra berättar

Fick tillsvidareanställning som 63-åring

Zoran

Andra berättar

Jag hade turen att få träffa den bästa coachen i världen