alt-text

Rogers nyfikenhet ledde till nytt jobb i ny bransch

”Vem vill anställa en 50-åring?” Det var snickaren Roger Smedenfeldts första tanke när han blev uppsagd. I dag är livet ljusare för Roger som valt en ny yrkesbana och fått jobb som busschaufför.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Roger Smedenfeldt arbetat som montör och snickare. Första jobbet fick han som 18-åring på ett företag som tillverkade trätrappor.

- Jag har alltid gillat att jobba i trävarubranschen. Jobbet har tagit mig runt världen, bland annat till Nicaragua och Schweiz.

Utlandsuppdragen gjorde han som montör på företaget Flexenclosure, ett företag som gick i konkurs 2019.

- Från början var jag ledsen och orolig. Jag skulle snart fylla 50, vem vill anställa en sån som mig?

Nyfiken på jobbet som busschaufför

Men ganska snabbt började Roger att se möjligheter. Han hade länge varit nyfiken på hur det skulle vara att jobba som busschaufför. Han hade sedan tidigare lastbilskort, så kallat C-körkort.

Med hjälp av omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL och jobbcoachen från Lernia sökte Roger en fortbildning inom YKB (yrkeskompetensbevis) som gäller för persontransport. Utbildningen arrangerades i Borås, sju mil från Rogers hem i Södra Lundby. För att kunna ta sig dit fick han ta del av Trygghetsfonden TSLs resestöd.

Lyckad anställningsintervju

Utbildningen innehöll bland annat avsnitt om eco-driving, lastteknik, kör- och viltider samt tips om hälsa och kost. Nästan direkt efter utbildningen fick Roger veta att Nobina sökte personal. Han hörde snabbt av sig och fick komma på anställningsintervju. Mötet gick bra och nyligen började han sin provanställning som busschaufför inom lokaltrafiken i Lidköping.

- Det känns väldigt spännande att få starta på ny kula, inom en ny bransch och i en ny stad. Jag är väldigt tacksam över omställningsstödet och all hjälp jag fått från min jobbcoach.

”Satsa på det du tror på”

Vilket råd vill du ge andra som söker jobb?

- Var inte rädd. Kanske har du, liksom jag, en nyfikenhet och längtan efter att prova något nytt yrke. Satsa på det du tror på och vidareutbilda dig om det behövs för att nå ditt mål. Även om det känns tungt att bli uppsagd så kommer det ordna sig. Och se till att ta stöd och hjälp från alla som finns omkring dig.

Fler berättelser

Zinka

Andra berättar

”Jag började gråta av glädje när jag fick nytt jobb”

Zoran

Andra berättar

Jag hade turen att få träffa den bästa coachen i världen

Hans Granlund

Andra berättar

Efter uppsägningen - lockas av att starta åkeri