alt-text

Nytt jobb som gör skillnad

Med stöd av Trygghetsfonden TSL har Urban Wistrand fått jobb som produktionsledare på en arbetsplats med en hel del speciella utmaningar. Den nya arbetsplatsen är fångvårdsanstalten i Kumla, Sveriges största och en av de som har den högsta säkerhetsklassen.

Urban jobbade som rekondtekniker på Linde Material Handling i Örebro, men efter en omorganisation försvann hans tjänst vilket ledde till att han efter sommaren 2020 behövde hitta ett nytt jobb. Vägen till detta gick via omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL och hjälp från jobbcoachen Peter Persson på Startkraft.

– Jag hade ju yrkesarbetat sedan 1980 så vi var överens om att jag hade ett ganska bra cv. Men det behövde anpassas lite utifrån de olika jobb jag sökte och det fick jag hjälp med av Peter. Jag fick också hjälp med annat, till exempel intervjuteknik, hur man ska hantera anställningsintervjuer. Jag har haft en kanonbra jobbcoach, säger Urban.

Sommarvikarie på fångvårdsanstalt

Att söka nytt jobb mitt under en pågående pandemi visade sig dock inte vara det lättaste, det blev många jobbansökningar skrivna och många möten med jobbcoachen Peter. Men till slut dök det upp en lösning när fångvårdsanstalten i Kumla behövde sommarvikarier.

– Det var inte helt nytt för mig, jag minns att jag fick något reklamblad när de sökte folk för några år sedan. Och det är klart att jag visste om att det är en arbetsplats med en ganska hårdför miljö när man möter de intagna, men jag tyckte ändå att det var värt att söka jobbet.

Sagt och gjort – Urban sökte sommarvikariatet som produktionsledare och fick det.

– Man tyckte väl att min tidigare yrkeserfarenhet passade bra men min ålder spelade också in, jag är 56 år och eftersom det jobbar många yngre på anstalten ville man gärna ha in någon som var lite äldre, säger han.

Produktionsledare för pulverlackering

På Kumla-anstalten finns arbetsträning och olika former av industriell verksamhet, och på den enhet där Urban är produktionsledare jobbar man med pulverlackering av metaller.

– Det passade bra för min del eftersom jag har tidigare erfarenhet av liknande arbetsuppgifter.

Urban har också goda förhoppningar om att sommarvikariatet ska leda till en fast anställning, och eftersom han trivs med jobbet vill han gärna fortsätta.

– Anstalten ska byggas ut så det finns ett stort behov av personal. Ibland kan det vara lite stökigt men när vi kommer till jobbet får vi alltid en rapport om hur stämningen är och om det är något speciellt vi ska tänka på. Och det vi jobbar med här är ju att på något sätt försöka få de intagna tillbaka till ett normalt liv i samhället. Kan man göra skillnad och bidra till att vi lyckas med det så känns det naturligtvis bra, säger Urban.

Vad är dina bästa tips till den som hamnar i en liknande situation?

– Det viktigaste rådet är att inte ge upp, utan fortsätta ligga i och söka jobb även om det inte blir några napp. Om man är lite äldre som jag kan det också vara en bra idé att försöka kolla upp vilka arbetsgivare det är som har behov av den åldersgruppen. Kriminalvården är just en sådan.

Andra berättar

Andra Berättar Patrik Andersson

Andra berättar

Från processoperatör till HR-koordinator

Sebastian 8166 1920X1332 V2

Andra berättar

Snabb hjälp gav det perfekta jobbet

Ing Mari IMG 3856 1920X1332 (002)

Andra berättar

Fick tillsvidareanställning som 63-åring