alt-text

Nusret fick nytt jobb – redan under uppsägningen

När beslutet togs om att lägga ned plastfabriken där han jobbat i 21 år stod Nusret Buljubasic plötsligt utan arbete. Men omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL gav honom en ny framtid redan under uppsägningen. ”Jag ser verkligen fram emot att börja köra truck på Göteborgs hamn”, säger han.

Plastfabriken på Hisingen i Göteborg blev Nusret Buljubasics första jobb när han som 15-åring kom med sin familj till Sverige från det krigshärjade Bosnien. Efter en gymnasieexamen i handel och administration fick han jobb som maskinoperatör på en fabrik som tillverkar plastkomponenter till fordonsindustrin.

Där blev han kvar i hela 21 år.

– Det har varit jättebra hela tiden. Jag har haft så fina arbetskollegor och fått göra en mängd olika saker på jobbet som utvecklat mig som person. Det var därför jag stannade så länge, säger han.

Men i september förra året kom ett tungt besked för Nusret och hans arbetskamrater. Fabriken skulle läggas ned och produktionen flyttas till andra orter.

– Även om det hade pratats om sådana planer i många år trodde jag ändå inte riktigt att det var på allvar. När beskedet kom var det därför en liten chock, berättar han.

Fick bra stöd av jobbcoachen

Efter det inledande jobbet som maskinoperatör hade Nusret gått vidare inom företaget och jobbat som arbetsledare, ställare och senast med logistiken. Men plötsligt stod han inför en helt ny situation: att behöva söka jobb utan att vara det minsta förberedd på det.

Något CV hade han inte. Och han hade inte varit på en anställningsintervju på 21 år.

Men det var nu som omställningsstödet via Trygghetsfonden TSL kom till hans hjälp. Nusret fick träffa sin jobbcoach, Samra Mesinovic på ABF Jobb, som började med att lära känna honom och kartlägga hans bakgrund. Sedan berättade hon om de i insatser som kan ingå i omställningsstödet. Därefter gjorde de tillsammans en handlingsplan.

Nusret var mycket aktiv redan från början och ville börja söka jobb direkt, trots att han hade ett halvårs uppsägningstid.

– Jag fick jättebra stöd från Samra under hela processen. Hon peppade och coachade mig och tipsade mig om hur man beter sig på jobbintervjuer.

Kompletterade sin utbildning

De två såg snart att det skulle vara bra för Nusret att komplettera sin kompetens. Han hade redan A- och B-behörighet för truckar men ville öka sin attraktionskraft genom att skaffa behörighet för tyngre och större truckar.

– Tack vare omställningsstödet och utbildningsinsatsen fick jag en utbildning så att jag kunde komplettera mitt truckkort för C- och D-truckar. Nu kan jag köra stora maskiner som hjullastare, teleskoptruckar och dragtruckar.

Tillskottet på hans CV gav resultat. I april börjar Nusret som terminalarbetare på Göteborgs stora containerhamn.

– Det känns otroligt bra, jag har länge önskat att att jobba i hamnen. Det är klart att det är en stor utmaning att börja på ett nytt jobb efter 21 år, men det är också väldigt spännande.

Nusrets bästa tips för att hitta ett nytt jobb

1. Ta hjälp av vänner. Det personliga nätverket är jätteviktigt om man blir av med jobbet.
2. Använd dig av coachen som man får via Trygghetsfonden TSL. Jag fick ett jättebra stöd av min jobbcoach under hela processen. Hon gjorde mig trygg att vara aktiv.
3. Utnyttja möjligheten i omställningsstödet till att utbilda dig så att du kan uppgradera dina kunskaper.

Andra berättar

Dario 1920X1330

Andra berättar

Nytt jobb på två veckor tack vare bra stöd

Urban Wistrand (1)

Andra berättar

Nytt jobb som gör skillnad

Andra Berättar Patrik Andersson

Andra berättar

Från processoperatör till HR-koordinator