alt-text

Maria såg uppsägningen som en möjlighet

Maria hade arbetat 17 år på samma arbetsplats som grafisk designer när företaget meddelade att de måste göra nedskärningar. När beskedet om uppsägning kom såg Maria det som en möjlighet till att göra något nytt i sin karriär. – Känslan när ett tryggt band klipps av är så klart både omtumlande och skrämmande. Men jag kände samtidigt en befrielse då jag hade känt att jag längtade till något annat. Så jag valde att se situationen som en möjlighet, säger Maria.

Ganska snart började Maria fundera på vad hon ville göra. Trots att hon hade jobbat med ett och samma yrke under hela sitt vuxna liv var hon fast besluten om att göra något nytt. En känsla som senare skulle visa sig vara både befriande och komplicerad. – Man måste trots allt bestämma sig. Jag visste att jag ville göra någonting annat men exakt vad visste jag inte, säger Maria. 

Tack vare Trygghetsfonden TSL fick hon jobbcoachen Martin Göransson från Antenn. Han hjälpte Maria att se nya perspektiv på jobbsökningen genom att lyfta Marias styrkor och kompetenser. – Han visade stort intresse för vilka lediga jobb jag hade noterat och avsåg att skicka in en ansökan till, och var alltid snabb att komma med respons på mina ansökningar innan jag skickade in dem.

Vågade tro på sig själv

Det var först när Maria vågade tro på sig själv som hon fick det nya jobbet på Arbetsförmedlingen.
– Jag hade gjort närmare 70 ansökningar men det var först när jag vågade vara mig själv som det började hända saker. 

Först kom en inbjudan till intervju hos Arbetsförmedlingen och en månad senare kom det glädjande beskedet med erbjudande om en anställning. ­– Känslan var euforisk eftersom jag verkligen gått hela vägen in för att vara mig själv och att jag därtill fått ett jobb som jag verkligen ville ha. Jag hade inte utbildningen eller erfarenheten för tjänstens uppdrag, men jag hade annat som gjorde att de ändå valde just mig.

Maria har nu arbetat på sitt nya jobb sedan i mars och trivs bra i sin nya roll. – Jag har verkligen känt mig välkommen och att jag kan vara mig själv på jobbet. Det är en fantastisk känsla.

Om du ska ge ett råd till någon som också blivit uppsagd, vilket skulle det vara?

– Min tro och övertygelse för att lyckas och nå framgång i livet är att våga vara sig själv. Att vara sig själv genom hela jobbsökningsprocessen. Att inte ge upp. 

Fler berättelser

Hans Granlund

Andra berättar

Efter uppsägningen - lockas av att starta åkeri

Zinka

Andra berättar

”Jag började gråta av glädje när jag fick nytt jobb”

Pelle.Grunditz

Andra berättar

Uppsägningen blev till en knuff i rätt riktning