alt-text

Magnus fick möjlighet att förverkliga drömmen

Den digitala utvecklingen hade redan gjort att en stor del av omsättningen försvunnit från fotobutiken där Magnus Masgård jobbade. Och när Coronapandemin slog till blev det till slut omöjligt för ägaren att behålla honom som anställd. Men det betydde samtidigt att Magnus fick möjlighet att förverkliga drömmen om att bli yrkeschaufför.

Fotobutiken Foto A-Bild i Falun har en lång historia. Den startades 1950 och Magnus Masgård började jobba i butiken som sommarvikarie 1981, något som föll sig naturligt eftersom den drevs av släktingar till honom.

– Idag är det min kusin som driver butiken, på den tiden var det hans far och det föll sig naturligt att man hängde där ganska ofta. Dessutom var jag intresserad av fotografi, säger Magnus.

Corona blev nästa smäll

Men den digitala utvecklingen när det gäller fotografi innebär att det idag inte längre behöver framkallas några filmer och det har undan för undan ätit upp omsättningen i butiken. Från att ha varit 6-7 anställda när Magnus började hade personalstyrkan i början av 2020 minskat till två personer. Sedan kom en smäll i form av Coronapandemin.

– Det betydde att folk inte längre behövde några visumfoton eftersom man inte kunde resa, och det var det som gjorde att det till slut blev omöjligt för butiken att ha kvar mig.

En omtumlande upplevelse

Till att börja med var det en omtumlande upplevelse för Magnus att bli uppsagd efter så lång tid på samma jobb.

– Det hade varit ett tryggt jobb där man gick och lullade lite, så det är klart direkt efter beskedet måste jag säga att händerna släpade lite i backen

Men det dröjde inte länge innan Magnus lyfte händerna igen. Han hade nämligen en plan om framtiden.

– Jag har alltid kört mycket bil, bland annat resor till Skåne, och då har jag alltid tänkt när jag mött lastbilar att det skulle vara spännande att prova på det yrket, säger han.

Han kunde också komma till skott med planen när han fick kontakt med en omställningsrådgivare på Trygghetsfonden TSL. Kort därefter började han utveckla sin plan tillsammans med jobbcoachen Jan Hedman på NEXT Jobb.

Goda förhoppningar att hitta nytt jobb

Med hjälp av omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL har Magnus nu precis börjat en utbildning på en körskola för att få körkort för lastbil och släp, med siktet inställt på att bli klar som yrkesförare i början av nästa år. Och han har goda förhoppningar att hitta ett jobb när han väl har det nya körkortet i handen.

– Det är många som är ute och söker förare, och jag har redan varit i kontakt med ett par lokala åkerier för att anmäla mitt intresse. Så jag tror att det här kommer att lösa sig på ett bra sätt. 

”Ta tag i taktpinnen”

Har du något tips till den som hamnar i samma situation som du?

– Ta tag i taktpinnen och tänk efter vad du verkligen vill göra. Om du själv kan styra vad som händer kommer det att kännas mycket bättre!

Fler berättelser

Alireza

Andra berättar

Efter 17 år var det en chock

Nadja

Andra berättar

Coachens stöd blev Nadjas räddning

Zoran

Andra berättar

Jag hade turen att få träffa den bästa coachen i världen