alt-text

Lång arbetslivserfarenhet gav Kent jobb i ny bransch

När det såg som mörkast ut öppnade sig nya möjligheter för Kent Andersson. Via sin jobbcoach fick han tips om att Visby Antenn sökte folk. Tre dagar efter första samtalet klev Kent in på sin nya arbetsplats.

Gravat, rimmat, kallrökt och varmrökt. Efter att ha jobbat tolv år på fiskrökeri är Kent Andersson en expert på allt som har med fisk och skaldjur att göra. Men plötsligt tog hans liv en annan vändning. Ägaren till fiskrökeriet på Gotland där Kent arbetade varslade sina anställda om uppsägning.

- Jag tänkte att nu är det ”god natt”. Jag är över 50, vem vill anställa mig?

Coachen gav framtidstro

Innan Kent började på fiskrökeriet jobbade han under många år som svetsare på Scania i Oskarshamn. Första tanken efter uppsägningen var att söka svetsjobb igen, men samtidigt visste han att arbetsmarknaden var begränsad på Gotland.

Genom Trygghetsfonden TSL:s omställningsstöd kom Kent i kontakt med jobbcoachen Susanne Johansson på ABF Jobb. Med hjälp av ett spel analyserade de tillsammans hans starka och svaga sidor

- Jag fick förtroende för henne från första stund. Hon fick mig att våga tro på framtiden igen. Flera gånger sa hon: ”Sök inte vilket jobb som helst, bestäm dig för vad du verkligen vill göra”.

Började jobba tre dagar efter intervju

En tid efter att Kent hade slutat på fiskrökeriet fick han genom Susanne veta att Visby Antenn sökte personal, företaget tillverkar antenner till telekombranschen i Kista – och på export till USA.

Kent hörde av sig och fick börja jobba tre dagar efter det första samtalet.

- Jag är montör och bygger antenner som är över två meter höga. Det är en mäktig känsla att få vara med och skapa tekniska lösningar som har stor betydelse för samhället.

Om du ska ge ett råd till någon som också blivit uppsagd, vilket skulle det vara?

- Ge inte upp, det behövs folk överallt. Utbildning är förstås bra, men det är inte avgörande. Många gånger är arbetslivserfarenhet minst lika viktigt.

Fler berättelser

Alexander

Andra berättar

Längtan efter att snabbt få nytt jobb sporrade Alexander

Magnus

Andra berättar

Magnus fick möjlighet att förverkliga drömmen

Suzanna

Andra berättar

Fick jobb som lärare efter tio år på fälgfabrik