alt-text

"Jag grät av glädje när jag fick nytt jobb"

När hennes arbetsplats skulle läggas ner tog Zinka Topic hjälp av sina barn. I dag jobbar de alla tre på samma ställe, på Parker i Borås. ”Jag trivs jättebra, både med arbetsuppgifter och kollegor”, säger Zinka.

I 15 år hade Zinka Topic jobbat på Mont Blanc i Dalsjöfors utanför Borås. Företaget tillverkar bland annat takräcken till bilar. Zinkas arbetsuppgifter hade varierat genom åren – hon började som automatpressare och stansare och övergick så småningom till att jobba som kvalitetstekniker.

- Jag trivdes jättebra på Mont Blanc och blev verkligen chockad när jag fick reda på att produktionen skulle läggas ner i Dalsjöfors och flyttas till Rumänien. Jag är 50 år, vem vill ha mig?

Sökte jobb på en gång

Beskedet kom i september 2018 och cirka 50 av 70 anställda varslades om uppsägning. Trots att Zinka kände sig ledsen och besviken började hon söka jobb på en gång. Och via Trygghetsfonden TSL fick hon kontakt med coachen Johan Lindström på Lernia.

- Jag fick ett jättefint stöd av Johan. Jag sa till honom att jag kan tänka mig att jobba med vad som helst förutom att sitta på ett kontor, säger Zinka.

Ganska snabbt började hon tänka att Parker i Borås skulle kunna vara spännande arbetsplats. Företaget är en del av Parker Hannifinn Corporation, som är en av världens ledande leverantörer av rörelse- och styrteknik. Både Zinkas son och dotter jobbade där sedan en tid tillbaka.

Gråta av glädje

- Mina barn sa till mig att Parker behövde folk och att det var ett trevligt ställe att jobba på. Jag fick hjälp av Johan på Lernia att ta kontakt med Parker. När jag fick besked om att jag skulle kunna få nytt jobb där började jag gråta av glädje.

Hon gjorde sin första dag i kittningsgruppen i början av april. Där hjälper hon bland annat till med att ställa in produkter i hyllor som sedan hämtas av truckförare.

- Jag trivs jättebra, både med arbetsuppgifter och kollegor. Alla är trevliga och hjälpsamma och jag känner mig verkligen välkommen.

Alla kan bidra med tips

Zinka har en provanställning på sex månader som hon hoppas kommer att övergå i ett fast jobb efter det.

Om du ska ge ett råd till någon som också blivit uppsagd, vilket skulle det vara?

- När livet känns hopplöst är det jätteviktigt att ta hjälp av andra. Lyssna på coacher, familj, vänner. Alla kan ha viktiga tips att bidra med.

Fler berättelser

Robert Dahl (1)

Andra berättar

"Utan hjälp skulle jag känt mig ensam och osäker"

Martin.Andersen

Andra berättar

Uppsägningen blev starten på ett nytt liv

Pelle.Wetterfors

Andra berättar

Coachen fick Pelle att våga tro på sig själv