alt-text

Från processoperatör till HR-koordinator

Patrik Andersson hade redan börjat fundera på framtiden när han blev uppsagd från jobbet som processoperatör på V-tab i Vimmerby. Lösningen blev en helt ny yrkesroll och en helt ny typ av arbetsgivare.

I takt med att fler och fler personer väljer att läsa sina tidningar digitalt i stället för på papper minskar också behovet av tryckerier. En som kan vittna om detta är Patrik Andersson som jobbat som processoperatör på V-tabs tryckeri i Vimmerby i 20 år.

– Tryckeriet är framför allt inriktat på olika typer av tidningar och tidskrifter, och direktreklam. Och när det gäller de första kategorierna har vi sett en stadig minskning under de senaste åren, med ett antal uppsägningar som en följd av detta, säger han.

Därför kom det inte som någon överraskning för Patrik när han själv drabbades av uppsägning under förra året.

– Jag hade redan funderat en hel del över framtiden och vad jag skulle kunna göra i stället. Nu blev det lite som av en spark i baken för mig.

Ett spännande karriärbyte

Patriks plan var att söka en utbildning som HR-koordinator vilket kan verka vara ett långt steg från jobbet som processoperatör. Men det finns en naturlig förklaring till att han vågade göra detta karriärbyte.

– Jag har jobbat mycket fackligt, bland annat som klubbordförande, och det innebär att jag har en ganska stor erfarenhet av personalfrågor, säger Patrik.

Sagt och gjort - genom Trygghetsfonden TSL fick Patrik kontakt med jobbcoachen Åke på Avenir. Med honom kunde Patrik utbyta tankar och idéer som ledde fram till att han hoppade på utbildningen som HR-koordinator.

– Hjälpen från coachen var framför allt lyhördheten för mina behov, att Åke på ett snabbt och professionellt sätt kunde guida mig vidare i den process som jag för tillfället befann mig i.

Genom TSL fick Patrik hjälp att bekosta utbildningen och tack vare sina goda förkunskaper kunde han klara av den ganska snabbt.

– Så fort jag var klar började jag söka jobb och det var inte helt enkelt eftersom det var mitt under coronapandemin. Jag sökte både HR-jobb och mer industrirelaterade jobb. Men till slut dök det upp ett HR-jobb som passade, och som jag sökte och fick.

Nytt jobb inom Svenska kyrkan

Det innebar också att det blev en stor omställning för Patrik inte bara i yrkesrollen utan även när det gällde typ av arbetsgivare. Hans nya jobb är nämligen som HR-koordinator med ansvar för ett 40-tal anställda i Aspelands pastorat, en del av Svenska kyrkan.

– Det är verkligen en stor kulturskillnad jämfört med min förra arbetsgivare. Men det är samtidigt nytt och spännande, jag började det nya jobbet 6:e april och jag trivs jättebra!

Vad är dina bästa tips till den som funderar på att byta yrke?

– Våga! Det kanske känns bekvämt att hålla sig inom samma yrkesområde men tänker man utanför det invanda finns det ofta en massa möjligheter. Det är också viktigt att man använder sig av det omställningsstöd som är tillgängligt, att våga lita på den kompetens som omställningsföretagen har.

Andra berättar

Byggarbetsplats

Andra berättar

Undvek utvisning tack vare fast jobb

Alireza

Andra berättar

Efter 17 år var det en chock

Maria Lundin

Andra berättar

Maria såg uppsägningen som en möjlighet