alt-text

Fick tillsvidareanställning som 63-åring

När Ing-Marie Berglund blev av med jobbet på Arbesko i Kumla var en lite tidigare pension ett av alternativen. Men med hjälp av omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL och ett ihärdigt sökande lyckades hon hitta ett nytt jobb – med tillsvidareanställning.

I december 2019 kom nyheten att Arbesko varslade 16 av de 34 personer som var anställda i produktionen vid företagets fabrik i Kumla. Som namnet antyder är Arbesko ett företag som tillverkar skyddsskor och varslet motiverades med att man ville ställa om produktionen med färre manuella arbetsuppgifter och därmed ett mindre behov av personal.

En av de som drabbades av varslet var Ing-Marie Berglund som arbetat hos Arbesko sedan 2014. Och det var inte första gången hon hamnade i den här situationen.

– Innan jag kom till Arbesko så jobbade jag hos en annan skotillverkare som heter Kavat. Jag blev uppsagd 2013 när man bestämde sig för att flytta hela tillverkningen till Bosnien. Men då lyckades jag alltså hitta det här nya jobbet, säger hon.

Varsel vid olycklig tidpunkt

När varslet från Arbesko kom hade Ing-Marie hunnit bli 61 år, vilket är en ålder då det ibland kan vara svårt att hitta ett nytt jobb. Dessutom kom varslet vid en extremt olycklig tidpunkt.

–  Det dröjde ju inte många månader innan Coronapandemin tog fart så det var verkligen inte lätt att hitta några tänkbara nya jobb, säger Ing-Marie.

Lyckligtvis hade Ing-Marie möjlighet att få omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL och hon sattes snabbt i kontakt med jobbcoachen Peter Persson på Startkraft som hjälpte henne att skriva cv och ett personligt brev som hon sedan anpassade till de olika jobb som hon sökte.

Peter och Ing-Marie hade möten ungefär en gång per månad, och Ing-Marie sökte ett stort antal jobb utan att få napp. Ett alternativ som hon funderade en del på var att gå i pension lite tidigare än hon egentligen tänkt.

– För mig skulle det i så fall netto handla om 1.000 – 1.300 kronor mindre per månad i pension och det är ju en del pengar. Så jag kände ändå att jag ville försöka hitta jobb ett tag till.


Fast jobb hos Swedol

Och till slut nappade det. Företaget Swedol AB som bland annat säljer arbetskläder, skyddsutrustning, verktyg och maskiner, skulle starta en ny verksamhet i Örebro och behövde personal som kunde jobba med att anpassa arbetskläder till beställarna. Ett av dessa jobb gick till Ing-Marie, och det var också en fast tillsvidareanställning.

– Jag har jobbat med liknande saker hela livet så det här passade mig bra. Nu började jag 15:e februari så än så länge känns det lite nytt och smårörigt, men jag ser verkligen fram mot att jobba hos Swedol. Och stödet från Peter på Startkraft har betytt jättemycket för att få mig att orka fortsätta söka jobb.


Vilka är dina bästa råd till den som hamnar i samma situation?

– Utnyttja ditt nätverk bland vänner och bekanta, det ger större chanser att hitta ett nytt jobb jämfört med att gå till arbetsförmedlingen. Och ge aldrig upp!

Andra berättar

Roger 1920 1332

Andra berättar

Från verkstadsgolv till förskola

Byggarbetsplats

Andra berättar

Undvek utvisning tack vare fast jobb

Alireza

Andra berättar

Efter 17 år var det en chock