alt-text

Fick jobb som lärare efter tio år på fälgfabrik

Ingen kunde förutse att fälgfabriken i Trelleborg skulle läggas ner. När det tunga beskedet kom var Susanne Johansson en av dem som stod utan den trygghet hon haft länge. Men framtiden blev ljusare än hon kunde ana.

Vid årsskiftet 2017 meddelade ledningen för Trelleborg System Nordic att verksamheten skulle flyttas till Lettland. Beskedet kom mycket oväntat. Fabriken gick på högvarv och månaden innan hade det diskuterats om hur de anställda skulle behöva gå upp i tvåskift för att klara takten. 

Susanne Johansson hade arbetat på fabriken i tio år som CNC-operatör, hon var fackligt engagerad och satt med i företagets styrgrupp.  

— Beskedet slog ner som en bomb, säger Susanne Johansson. Vi trodde att vi skulle anställa fler. 

Omskolning och ny karriär

Det blev omställningsföretaget Curonova som fick i uppdrag att hjälpa de uppsagda. Susanne fick Johan Sträng som coach och tillsammans och började de planera vad hennes nästa steg i yrkeslivet skulle bli.  

Genom en tidigare arbetskamrat fick Susanne nys om att de sökte en yrkeslärare till en gymnasieskola i Sävsjö. Susanne hade aldrig jobbat som lärare förut, men hon var ändå nyfiken och gick på ett möte på skolan.  

— Under omställningstiden fanns det möjlighet att gå på praktik, samt att få en utbildningsinsats genom Trygghetsfonden TSL. Så jag tog chansen och testade tre veckor på skolan, berättar Susanne.  

Peppad inför nya utmaningar

Även om Susanne har 20 års erfarenhet av produktion så har det inte varit en rak väg in i läraryrket. Alla lärare måste vara pedagogiskt utbildade och när hon blev erbjuden jobb på gymnasieskolan fick hon lova sin arbetsgivare att läsa på högskolan. Nu har hon arbetat i ett halvår som yrkeslärare på det industritekniska programmet på gymnasieskolan Aleholm i Sävsjö och kommer att kombinera det med studier.  

— Att jobba som lärare är roligt och utmanande, men det är verkligen inte glassigt. Det finns stunder då jag undrar vad jag har gett mig in på, säger Susanne med ett skratt.  

Hon är väldigt tacksam för stödet hon fått från Johan Sträng på Curonova. Delar av hennes resa från det gamla jobbet till det nya hade inte varit möjligt utan hans hjälp.   

— Vi har haft mycket kontakt via mejl, möten och telefon. Även om jag har varit drivande har Johan varit ett stort stöd, han har hela tiden uppmuntrat mig och lett mig rätt.

Fler berättelser

Rodger Johansson

Andra berättar

55-årige Rodger fick jobb på drömarbetsplatsen

Rolf

Andra berättar

Rolf fixade nya jobbet utan datorvana

Kent

Andra berättar

Lång arbetslivserfarenhet gav Kent jobb i ny bransch