alt-text

Efter 17 år var det en chock

Alireza Rashidi visste inte om att han hade en omställningsförsäkring. Men nu vet han det. Han vet också vilken betydelse det hade att det finns ett skyddsnät, någon att prata med och ett positivt stöd när jobbet helt plötsligt försvinner.

Det var en chock. Efter 17 år på Ericsson fick Alireza reda på att han var uppsagd på grund av arbetsbrist. Det var många som sades upp och direkt efter beskedet berättade företagsledningen att de skulle få hjälp till nytt jobb via Trygghetsfonden TSL:s omställningsförsäkring.

”Tankarna snurrade och jag mådde väldigt dåligt. Hur skulle det gå med ekonomin och vad skulle jag göra? Jag hade inte alls planerat för att bli uppsagd.”

Alireza fick snabbt information från en av TSL:s omställningsleverantörer, Startkraft, om vilket stöd han skulle få. Först trodde han att Startkraft skulle ordna nytt jobb till honom, men han förstod snart att han själv måste göra jobbet. Stödet handlar om att få coachning, t ex i hur man söker och hittar jobb.

Från början kände sig Alireza allmänt värdelös och tänkte att det inte finns några lediga jobb. Hans egen coach, Pernilla, var jättebra från första dagen! Hon kom in med så mycket positiv energi och fick honom att se på sig själv och arbetsmarknaden på ett nytt sätt.

”Pernilla sa alltid: du hittar jobb, det finns jobb! Ibland var jag så nere och sa att det finns inga jobb. Då sa hon att det fixar sig och berättade hur jag skulle leta”

Allt var nytt för Alireza. Det var svårt att skriva sitt första CV på över 17 år, för att inte tala om intervjuträningen. Genom att träna på intervjuer och få återkoppling blev han allt tryggare i situationen. Svårast var att på ett bra sätt kunna svara på frågan om varför man vill jobba hos just den arbetsgivaren.

Med hjälp av tips och energin från sin coach kom Alireza snabbt igång med att söka jobb brett. Han läste annonser på Jobbsafari, anmälde sig till bemanningsföretag och utnyttjade sina nätverk. Alireza började till och med leta efter företag som passade hans profil på allabolag.se. Därefter letade han upp kontaktuppgifterna och hörde av sig till dem.

I mars ringde telefonen och Alireza trodde det var Autoliv som han väntade besked från, men det var istället företaget Coherent som tillverkar fiber för lasrar. De var intresserade av hans tidigare erfarenhet från avancerad industriproduktion i renrumsmiljö. Efter två intervjuer och besök i produktionen fick Alireza det efterlängtade beskedet att han fått nytt jobb.

Strax efter ringde en kompis från hans nätverk och erbjöd ett annat jobb, men Alireza trivs på sitt nya jobb. Det är en bra stämning där alla hälsar på alla och han känner sig redan som en del av företaget.

”Sök jobb från första dagen och räkna inte med att någon annan gör jobbet åt dig. Det är du som måste vara aktiv.” Det tipset vill Alireza Rashidi ge till den som blir uppsagd.

Fler berättelser

Maria Lundin

Andra berättar

Maria såg uppsägningen som en möjlighet

Magnus

Andra berättar

Magnus fick möjlighet att förverkliga drömmen