alt-text

Bättre livskvalitet med rätt hjälp

Att förlora jobbet som städare gav Anette Axelsson tid att tänka efter och fatta ett viktigt beslut. Stark vilja, en närvarande jobbcoach och omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL blev början på ett bättre och friskare liv.

När Anette Axelsson i Vargön utanför Vänersborg förlorade jobbet på grund av arbetsbrist blev det starten på 14 månader som förändrade mer än hon trodde då.

– Tiden innan uppsägningen var väldigt tuff. Företaget gjorde en omorganisation och jag trivdes inte längre. Stressen och oron slet hårt på mig och när jag blev uppsagd var jag nästan utbränd. Den första tiden satt jag mest framför tv:n och var så trött att jag inte kunde hänga med i programmen. Jag undrade hur jag skulle orka ta mig vidare. Det var en tung tid, säger Anette som arbetat som lokalvårdare i mer än 20 år.

Med jobbcoachen kom solen

Genom sitt fackförbund fick Anette omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Mötet med jobbcoachen Annika Hovde på Startkraft i Trollhättan blev en viktig vändpunkt.

– Med Annika kom solen tillbaka i mitt liv. Hon har gett mig stöd att våga försöka men också visat mig vad jag behöver göra själv och vad jag ska tänka på. Hon har lyssnat, peppat, ställt krav och alltid funnits där för mig.

Innan uppsägningen rusade livet på för Anette som har stor familj, hus och många intressen. Nu insåg hon att det fanns fler skäl till att hon mådde dåligt.

– Jag drack för mycket – under flera år hade jag druckit vin varje kväll. När livet saktade ner insåg jag att jag stod på tröskeln till ett alkoholmissbruk och tog kontakt med vårdcentralen.

Anette hade sökt sig dit tidigare för att få hjälp att sluta röka och visste vad som krävdes för att bryta dåliga vanor.   

Redo för nytt yrke

Anette mådde allt bättre och sökte flera jobb med Annikas stöd. I somras gick hon en truckförarutbildning och var helt inställd på ett nytt yrke. Ett oväntat men välkommet telefonsamtal förändrade planerna.

Det var Anettes tidigare chef som ringde och erbjöd henne ett nytt jobb som städare. Nu jobbar hon på ett gym i Trollhättan och trivs jättebra med kollegorna och medlemmarna. Hon känner sig uppskattad, glad och lever livet utan alkohol.

Tiden som arbetslös har gett Anette Axelsson chansen att göra några viktiga förändringar som hon annars kanske hade missat.

– Nu längtar jag till sommaren och mer tid att umgås med mina sex barnbarn från sju år till två månader.

Anette Axelssons bästa tips på vägen till nytt jobb

  1. Ta vara på de fina stunderna som ger dig glädje. Då får du energin du behöver när livet känns tufft.
  2. Se över ditt CV. Min jobbcoach hjälpte mig och efteråt märkte jag en stor skillnad i arbetsgivarnas intresse.
  3. Våga prova något nytt. Min truckförarutbildning var ett bra sätt att träffa nya människor, få bättre självförtroende och större chanser att hitta ett nytt jobb.

Andra berättar

Nusret 9529 1920X1332

Andra berättar

Nusret fick nytt jobb – redan under uppsägningen

Alireza

Andra berättar

Efter 17 år var det en chock

TSL Sara Eriksson Srgb DSC09979 1920X658

Andra berättar

Truckkortet blev lyftet för Sara