alt-text

55-årige Rodger fick jobb på drömarbetsplatsen

Efter ett långt arbetsliv hos en och samma arbetsgivare blev Rodger Johansson uppsagd. I januari börjar ett nytt kapitel i 55-årige Rodgers liv - på Försvarsmakten i Halmstad. "En drömarbetsplats", säger han.

Rodger Johansson fick jobb på Kalmar Cargotec i Lidhult direkt efter gymnasiet. Han började som montör, men gick ganska snabbt över till lager och logistik. Men efter nästan 37 år på samma arbetsplats förvandlades tillvaron över en natt. I mars 2016 fick alla anställda besked om att produktionen i Lidhult skulle läggas ner och flyttas till Polen.

- Jag minns att jag blev chockad, arg och ledsen. Jag var över femtio år och hade jobbat på samma ställe i hela mitt liv, vem skulle vilja anställa mig?

I januari 2017 träffade Rodger Trygghetsfonden TSL för första gången. Vid det tillfället mötte han också representanter från Arbetslivsresurs.

Proffsiga och tydliga

- Jag fick snabbt förtroende för Arbetslivsresurs. Deras representanter var proffsiga och tydliga med sitt budskap om att deras roll är att hjälpa och stötta oss men att det mesta av jobbet måste vi göra själva.

Rodger hade länge varit nyfiken på jobb inom försvaret. Han skrattar till och säger att han gillar ordning och reda och klara besked. Av en slump visade det sig att en av Arbetslivsresurs representanter hade en bakgrund inom försvaret.

Under 2017 och fram till i mars 2018 jobbade Rodger kvar på Kalmar Cargotec och hade kontinuerliga möten med sin coach på Arbetslivsresurs. Han hade redan börjat söka jobb innan han träffade coachen, och av henne fick han bland annat hjälp med att skriva om delar av sitt CV och tips om att gå en kurs i ADR (farliga transporter).

Spännande annons

I somras fick han syn på en spännande annons på jobbsökarsajten Indeed: Försvarsmakten i Halmstad söker en materielhandläggare. Rodger sökte direkt, men fick på grund av lång anställningsprocess inte komma på intervju förrän efter sommaren. Och bara ett par dagar efter intervjun fick han beskedet att jobbet var hans.

- Det känns fantastiskt roligt. Försvarsmakten är en drömarbetsplats för mig. Jag är säker på att jag kommer att ha nytta av allt jag lärde mig på Kalmar Cargotec.

”Ta emot all hjälp du kan få”

Rodger börjar sitt nya jobb i januari 2019 och på frågan om han skulle vilja ge någon annan som blivit uppsagd ett råd svarar han:

- Ta emot all hjälp du kan få av TSL och omställningsföretaget även om du från början inte tror att du behöver så mycket hjälp. Det kommer dagar då självförtroendet inte är på topp och då är det skönt att veta att det finns någon som tror på dig och kan ge dig vägledning.

Rodger vill också passa på att ge beröm åt sitt fackförbund IF Metall som han tycker gjorde ett jättebra jobb för sina medlemmar på Kalmar Cargotec.

Fler berättelser

Nadja

Andra berättar

Coachens stöd blev Nadjas räddning

Rolf

Andra berättar

Rolf fixade nya jobbet utan datorvana

Alireza

Andra berättar

Efter 17 år var det en chock