alt-text

50 år och nära att ge upp – men Peter fick nytt jobb

När Peter Hermansson förlorade jobbet som processoperatör efter 30 år var han nära att ge upp. Vem vill anställa en 50-åring, tänkte han. Omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL och en oväntad hemläxa blev början på ett nytt yrkesliv.

När Peter Hermansson blev uppsagd hade han aldrig behövt en egen dator eller en mobil. Behövde han mejla gjorde han det på jobbet och ville någon prata med honom fick man ringa jobbtelefonen.

– Min jobbcoach sa att jag behövde en egen mobil och dator för att kunna söka jobb. Först avvaktade jag lite med detta, men när jag väl kom i gång med mobilen och datorn visste jag att det var goda råd, säger Peter Hermansson som numera arbetar och trivs som demontör på återvinningsföretaget Kuusakoski i Timrå.

Vänner för livet

Direkt efter gymnasiet började Peter Hermansson som processoperatör på SCA Graphics tidningspappersbruk utanför Sundsvall. Han trivdes i 30 år och jobbarkompisarna blev vänner för livet. Men så kom pandemin, och efter år av minskat tidningsläsande och minskad efterfrågan på papper blev läget ohållbart på bruket.

– I augusti 2020 kom beskedet att företaget skulle läggas ner. Länge hoppades vi att nedläggningen inte skulle bli av, men i januari stängdes min maskin ner. Det var en tung dag. Jag hade allt på jobbet och tänkte bara ’vem vill anställa en 50-årig gubbe’?

Fast anställd efter tre månader

Peters inkomstförsäkring via Pappers tryggade lönen i ett år. Arbetsgivaren ansökte om omställningsstöd genom Trygghetsfonden TSL. Peter bokade snabbt ett möte med sin jobbcoach Lisa Fagerström, som bad honom att skaffa mobil, dator och mobilt bank-id. Allt för att snabbt se inkommande jobbannonser, vara lätt att få tag i och beredd på framtida löneutbetalningar.

Lisa hjälpte också Peter se över sitt CV och förbereda sig för sitt livs första anställningsintervju. Den gick bra och han fick sommarvikariat som processoperatör. På hösten fick Peter fast jobb på bemanningsföretaget Randstad. Genom dem började han på Kuusakoski och fick snabbt ett fint erbjudande.

Livet känns tryggt och bra igen

– Jag var inhyrd för sex månader men efter tre månader frågade de om jag ville bli fast anställd – från måndag om 14 dagar. Nu vet jag att en 50-åring kan få nytt, bra jobb men jag tror inte att det hade gått utan Trygghetsfonden TSL. Nu känns livet tryggt och bra igen, men visst kan jag fortfarande sakna mina tidigare jobbarkompisar och vår tid tillsammans, säger Peter Hermansson.

Nu när Peter inte behöver använda datorn för att söka jobb använder han den bland annat för att titta på Youtube-klipp med hårdrocksband från 80-talet.

– Jag har aldrig tröttnat på min ungdoms favoriter.

Peters 3 bästa tips för att söka jobb

  1. Ha koll på den hjälp som finns att få. Både omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL och inkomstförsäkringen har varit guld värda.
  2. Ta vara på stödet från Trygghetsfonden TSL. Jag träffade min jobbcoach nästan varje vecka och hon peppade mig att se möjligheter jag hade missat annars.
  3. Din erfarenhet är värdefull för rätt företag. Vem vill anställa en 50-åring tänkte jag, men sedan tänkte jag på allt jag kan tack vare min erfarenhet.  

Andra berättar

TSL Sara Eriksson Srgb DSC09979 1920X658

Andra berättar

Truckkortet blev lyftet för Sara

Nusret 9529 1920X1332

Andra berättar

Nusret fick nytt jobb – redan under uppsägningen

Dario 1920X1330

Andra berättar

Nytt jobb på två veckor tack vare bra stöd