alt-text

Så skriver du personligt brev

Det personliga brevet kan vara avgörande för om du blir kallad på intervju eller inte. Här får du tips om vad det personliga brevet ska innehålla samt hur du ska strukturera och skriva ditt brev för att väcka arbetsgivarens eller rekryterarens intresse.

Vad är ett personligt brev? 

En jobbansökan består vanligen av personligt brev och cv. I cv-t listar du utbildningar, yrkeserfarenhet och andra meriter, till exempel föreningsengagemang. 

I det personliga brevet berättar du på ett personligt sätt att du söker jobbet, varför du gör det och vad du kan tillföra. För varje ny ansökan bör du skriva ett nytt personligt brev. 

Använd en mall för personligt brev 

Gör en snygg men enkel layout. Krångla inte till det för mycket. Det ska vara lätt att ta till sig informationen. Enklast är att använda många av de gratismallar för personligt brev som finns på internet. Det är fördel om det personliga brevet och cv-t går i samma stil. 

Verktyget Canva har många fina gratismallar men även sådana som kostar pengar. När du väljer bland alla mallar på Canva kan det vara bra att tänka ”less is more”, välj ut en relativt enkel och lättläst mall. 

Enklare cv-mallar för word som  är gratis samt bra tips på vad du ska tänka på när du skriver det personliga brevet finns här och här. 

Hur långt ska det personliga brevet vara? 

Det personliga brevet ska inte vara för långt. Den som rekryterar går igenom många ansökningar och ska snabbt skaffa sig en uppfattning om vem du är. Skriv därför hellre långt än kort. En tumregel är att hålla sig till max en A4-sida, gärna lite mindre. Bokstäverna i brödtexten ska vara på 12 punkter, rubrikerna kan vara större. Det är en fördel om brevet ser luftigt och lättläst ut. 

Glöm inte kontaktuppgifter 

Även i det personliga brevet ska fullständiga kontaktuppgifter vara med: namn, adress, telefon och mail. Antingen högst upp eller längst ner. 

Skriv enkelt 

Skriv korta kärnfulla meningar. Krångla inte till det med svåra ord i onödan. Dela in texten i korta stycken så att det blir lättläst. 

Har du kört fast? 

Ett knep är att först berätta högt för dig själv vad du vill förmedla. Hur skulle du till exempel berätta för din bästa vän att du är som gjord för den har tjänsten? Börja prata och skriv sedan ner. 

Läs på först! 

Börja med att läsa platsannonsen noggrant. Anteckna eller stryk under det viktigaste och se till att det du skriver i ditt brev matchar vad som efterfrågas. Innan kan du också läsa på om arbetsgivaren. Det kan ge mer inspiration till vad du ska skriva, till exempel om varför du vill arbeta hos just den här arbetsgivaren. 

Skriv en säljande rubrik 

Börja med en säljande rubrik. I stället för att skriva ”Ansökan till tjänsten som ekonomiassistent” kan du skriva ”Noggrann excelfantast med fem år i yrket vill bli ekonomiassistent hos XX”. Det kan vara enklast att skriva rubriken sist, när brevet är klart. 

Fånga intresset fort 

Du har bara ett par meningar på dig att fånga arbetsgivarens eller rekryterarens intresse. Var därför rakt på sak med varför du söker just det här jobbet och vad du kan tillföra.   

Blicka framåt 

Skriv på vilket sätt du motsvarar vad arbetsgivaren efterfrågar och vad du kan tillföra. Nämna dina erfarenheter och kunskaper men blicka mer framåt än bakåt. Lyft fram kompetens och personlighetsdrag som du skulle kunna få användning av i den tjänst du nu söker. 

Dubblera inte cv-t 

Du kan lyfta fram viktiga delar från din cv och utveckla dem. Men dubblera inte all information från cv-t till det personliga brevet. Cv och brev ska komplettera varandra. 

Avsluta snyggt 

Krångla inte till det utan avsluta enkelt till exempel med ”Jag ser fram emot att träffas”, ”Med vänliga hälsningar” och förnamn och efternam. 

Låt någon annan läsa 

Innan du skickar iväg dit brev, låt någon annan läsa igenom vad du har skrivit. Det är alltid bra att få ett extra öga på det du har skrivit, inte minst för att fånga upp eventuella slarvfel. 

Gör om dokumentet till en PDF 

Spara dokumentet, oavsett om det är i word eller i något annat format, som PDF. Då minskar risken att informationen förvanskas om den skickas mellan olika personer. 

Vill du har mer information och inspiration om att skriva cv? Här är utvalda länkar. 

  • En utförlig guide för att skriva personligt brev
  • Om det lagom personliga brevet
  • Tips om personligt brev. Här kan du även ladda ner en mall för personligt brev 
  • Tips och film om personligt brev
  • Här finns råd och tips, färdiga text- och formmallar för olika yrken, t ex administratör, butikssäljare, receptionist och snickare. Gratis och för word.
  • Fler handfasta tips finns här och här.  

Du kanske också är intresserad av

Välja Referenser Image

Söka jobb

Välja referenser

Kvinna skriver på block (1)

Söka jobb

Så skriver du cv

Man i fabrik

Gå utbildning

Visa din kompetens – få dina kunskaper validerade!