alt-text

Merads envishet gav utdelning

Det gäller att aldrig ge upp. Merad Jamal i Kalmar har kämpat hårt för att komma tillbaka till arbetslivet. Efter ett halvår som arbetslös fick han tack vare Trygghetsfonden TSL:s omställningsförsäkring ett nytt efterlängtat jobb.

Att jobba och göra rätt för sig har alltid varit viktigt för Merad. När han varslades om uppsägning från Guldfågeln i mars 2017 var det ett mycket jobbigt besked för honom. 

Merad hade trivts bra på Guldfågeln där han började som inhyrd hösten 2012 och fick tillsvidareanställning 2014. På Guldfågeln fick han göra allt från att utföra service på maskiner till att packa varor. Innan dess hade han bland annat jobbat på restaurang i Eksjö och gjort praktik på en pizzeria i Kalmar.

Jobbigt att bli uppsagd

- Det kändes väldigt jobbigt att bli uppsagd. Jag visste att det skulle bli svårt för mig att få ett nytt jobb i Kalmar eller på Öland, säger Merad.

Därför kom det som en positiv överraskning att han omfattades av Trygghetsfonden TSL:s omställningsförsäkring. Genom den fick han en coach, Annicka från TSL:s omställningsleverantör Aventus. Hon stöttade honom i att komma igång med att söka nytt jobb.

Merad började snabbt att leta nytt arbete, han sökte på annonser och ringde upp tänkbara arbetsgivare. På några få månader hade han sökt 25 jobb. Många lät positiva vid den första kontakten och lovade att höra av sig. Men få återkom.

Värdefull hjälp av coachen

Varje ”nej” Merad möttes av gav hans självförtroende en knäck. Men det fanns en person som hela tiden trodde på honom – coachen Annicka.

- Hon är den snällaste människa jag vet. Hon peppar och motiverar mig varje gång vi hörs. Jag har lärt mig jättemycket av Annicka. ”Var inte ledsen, du klarar det här”, brukar hon säga.

Annicka har bland annat hjälpt Merad med att skriva ett tydligt och bra CV. Hon har också coachat och väglett honom inför och under jobbsökning. De har också tillsammans gått igenom den dolda arbetsmarknaden - det vill säga hur man letar efter företag man är intresserad av, men som för tillfället inte har annonser ute.

Snabbt på plats på nya jobbet

Efter ett halvt år fick Merad äntligen napp. Han stod i duschen när samtalet han väntat på kom. Det var en arbetsledare på KLS Ugglarps i Kalmar som undrade när Merad skulle kunna börja hos dem. ”Nu direkt”, svarade Merad. Ett par dagar senare gjorde han sitt första pass.

På KLS jobbar Merad framför allt på lagret med att packa varor som läggs upp på pallar. Han är visstidsanställd och har fått sin anställning förlängd i olika omgångar. Hans förhoppning är att det ska leda till en tillsvidareanställning.

- Det känns otroligt skönt. Att gå hemma är inget för mig, jag vill arbeta. På KLS jobbar jag kvällspass fem dagar i veckan.

Vad skulle du vilja ge för råd till någon som söker arbete?

- Ge aldrig upp. Ta egna initiativ. Även om du får ett nej så hör av dig flera gånger till arbetsplatser där du verkligen skulle vilja jobba, säger Merad.

Fler berättelser

David Cox

Andra berättar

David hade aldrig blivit uppsagd tidigare

Alexander

Andra berättar

Längtan efter att snabbt få nytt jobb sporrade Alexander

Nadja

Andra berättar

Coachens stöd blev Nadjas räddning