alt-text

Från verkstadsgolv till förskola

Efter nästan 40 år som verkstadsarbetare blev Roger Markusson tvungen att tänka i nya banor när hans senaste arbetsgivare valde att avveckla företaget. Omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL ledde honom in på en helt annan yrkesbana – som resurs på förskola och lågstadium i Stenungsund.

Roger Markusson har jobbat inom verkstadsindustrin sedan 1980-talet, bland annat på SKF i Göteborg. Den senaste anställningen var på Processkontroll i Stenungsund, ett företag som arbetat med installationer och service inom gas- och oljeindustrin. Arbetsuppgifterna har varit olika typer av verkstadsjobb som svarvning, fräsning, borrning och reparationer, och Roger har trivts bra med jobbet på verkstadsgolvet.

–  Det är ett yrke som jag har kunnat och känt mig trygg med även om det inte alltid har varit så roliga arbetsmiljöer med smuts och buller, säger han.

I början av 2020 blev Roger varslad från jobbet på Processkontroll. Företaget hade under flera år brottats med problem och till slut bestämde sig ägarna för att avveckla det.

– Jag tycker absolut att de ska ha en eloge för att de inte satte företaget i konkurs utan genomförde en ordnad avveckling, säger Roger.

Många funderingar om framtiden

När beskedet om avvecklingen kom och Roger blev uppsagd startade en massa funderingar om vad han skulle göra i stället.

– Det kom ju inte direkt som någon chock, vi visste att företaget hade haft problem. Men det är klart att när man är i min ålder, 58 år, så är det inte helt självklart att byta yrke. Och samtidigt var det lite för tidigt för att börja fundera på pension.

Genom omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL fick Roger kontakt med jobbcoach på Lernia. Men då hade Roger själv redan kommit på en idé om vad han skulle kunna göra i framtiden – jobba inom förskola och lågstadium.

– När jag satt där och funderade på framtiden kom jag att tänka på att barn alltid haft en förmåga att vilja prata med mig så jag skickade en intresseanmälan till Stenungsunds kommun om att få bli resurs och stöd för lärare. Jobbcoachen hjälpte mig att skriva ett cv och även ett personligt brev som jag tycker är svårast att formulera. Han var också ett stöd genom att han peppade mig och uppmuntrade mig att söka.

Stort intresse från kommunen

Kommunen nappade på frågan – under hösten 2020 har Roger arbetat på olika förskolor och skolor i Stenungsund, och det har varit god efterfrågan på hans timmar.

– Den senaste veckan har jag i princip jobbat full tid, åtta timmar per dag. Jag tycker det är toppenroligt och även ungarna verka gilla att jag och de två andra män som jag jobbar med finns på plats som omväxling, i stort sett alla annan personal är ju kvinnor.

Det kan till och med vara så att Roger börjar fundera på att skaffa sig den utbildning som krävs för att få ett ordinarie arbete som förskollärare.

– Jag har kollat upp det lite, det är ju en ganska lång utbildning… men man vet aldrig!

Vad är ditt bästa tips till den som hamnar i en liknande situation?

– Försök tänka positivt och se vad det finns för möjligheter att göra något man trivs med. Det är ingen idé att bara sätta sig ner och deppa ihop.

Andra berättar

Byggarbetsplats

Andra berättar

Undvek utvisning tack vare fast jobb

Maria Lundin

Andra berättar

Maria såg uppsägningen som en möjlighet

Magnus

Andra berättar

Magnus fick möjlighet att förverkliga drömmen